A ‘dan z ‘ye tüp bebek
Kısırlık İnfertilite ne demektir?
Korunmasız kumpaslı cinsel ilişkiye karşın bir çiftin kadının yaşı 35 altında ise 1 senenin sonunda, 35–38 arasında ise 6 ay sonunda, 38 üzeri ise 3 ay sonunda hamile kalamaması vaziyetidir. Tüm dünyada çiftlerin takribî %15’i kısırlık sebebi ile destekçi faize tekniklerine müracaat etmek zorunda kalmaktadır.
Ne zaman hekime müracaat etmek gerekir?
Genel olarak eşlerin rastgele bir korunma usulü uygulamadan ve kumpaslı cinsel ilişkiye girmelerine karşın 1 sene süresince hamile kalamaması gidişatında hekime başvuru etmeleri önerilir. Ancak çok sık ya da seyrek adet görmek, üç ve daha fazla düşük hikayesi, geçirilmiş pelvik enfeksiyon, erkekte testislerin ufak olması ve bayan yaşının ileri olması halinde bir seneyi beklemeden hekime müracaat etmek gerekir.
Tüp Bebek uygulamasında kadının yaşı zaferi tesirler mi?
Bayanlar için ideal faize yaşı 18-25 arasıdır. Ancak, çağdaş cemiyetlerde evlenme yaşı ve buna bağlı olarak hamilelik yaşı giderek gecikmektedir. Günümüzde, özellikle bayanların iş yaşamında etkin rol almasının çoğalışıyla beraber, doğurganlıklarını ertelemeleri mevzubahisidir. İleri yaşta bebek doğuran, özellikle ilk bebek için 30’lu yaşlarını bekleyen pek çok bayan mevcuttur. Tıptaki büyümelere paralel olarak hamilelik takibindeki büyümeler de ileri yaş hamileliklerini teşvik eder bir hal almıştır. Uzun seneler süresince infertilite sebebi ile rehabilitasyon görüp de çocuk sahibi olamayan pek çok çiftin kısırlık rehabilitasyonlarında sağlanan galibiyetlerden yararlanmak istemeleri de bu çoğalış da ehemmiyetli rol oynamaktadır. Bu gidişat tıbbi olarak bazı meseleleri birliktesi getirmektedir. İleri yaş da anne olmak isteyip basmakalıp yollarla anne olamayan bayanlar, Vasati 35 yaştan sonra yumurta rakamlarının eksilmesi veya yumurtaların niteliğinin bozulması sebebiyle tüp bebekte de hamilelik oranı düşmektedir. Bu sebeple kadınlara erken evlenmeyi ve hamileliği geciktirmeleri önerilmektedir.
Tüp Bebek rehabilitasyonunun zaferi nedir?
Hamilelik oranları merkezden merkeze ve çiftin özelliklerine göre farklılık göstermekle beraber dünyada kabul edilen hamile kalma oranı % 40 – 80 ve konuta bebek götürme oranı %10-50 ortamdadır. Geri kalan takribî %10’luk grup çağdaş tıbbın tam imkânlarına karşın günümüzde çocuk sahibi olamamaktadır. Tüp bebek rehabilitasyonunun zafer oranı genç ve daha evvel galibiyetsiz tüp bebek sınaması olmayan çiftlerde daha yüksektir. Bayan yaşı 35 erkeğin yaşı 45’in üzerinde ise zafer oranı daha düşüktür.
Tüp Bebek rehabilitasyonsunuz galibiyetsiz olduğu gidişatlarda ne kadar beklemek gerekir?
İdeal olan iki tüp bebek sınaması arasında 2-3 ay beklenilmesidir. Parasal gidişat ve psikolojik etmenler uygun olduğunda ikinci sınama yapılabilir. Erkekte sperm bayanda yumurta yoksa tekerrür sınamanın gereği yoktur, öbür taraftan nitelikli cenin oluşturabilen ve ciddi bir rahim problemi olmayan bireylerde üst hudut koymak doğru olmayabilir, yedinci veya sekizinci sınamada zaferli olmuş çiftlere tesadüfmekteyiz, ancak üçüncü sınamadan sonra aylık galibiyetin bariz olarak düştüğünü de unutmamak gerekir.
Tüp Bebek rehabilitasyonunda zaferi negatif istikamette etkileyen etmenler nelerdir?
Çiftlerin Yaşı, spermlerin ağır zararlı olması rahim içinde ceninlerin tutunmasını yasaklayacak yapışkanlık, myom veya polip gibi problemlerin olması, tüplerin içlerinin su dolu olması, endometrioma çikolata kisti olması tüp bebekte zaferi negatif olarak etkiler.
Çocuk sahibi olamayan çiftlerde tek rehabilitasyon usulü Tüp Bebek midir ?
Çocuk sahibi olmakta eforluk sürükleyen çiftlerde ayrıntılı bir analiz ile problemin nereden kaynaklandığı aydınlatılmalı, rehabilitasyon zorunluluğu tanımlanmalı ve çiftin en basit biçimde hamilelik elde etmesini sağlayacak olan rehabilitasyon usulü tanımlanarak çifte sunulmalıdır. Rehabilitasyon usulleri; en kolay sınıflamayla cinsel ilişkinin tertip edilmesi, yumurtlama ihtarı ve takibi, aşılama ve tüp bebek tedavisidir.
Tüp Bebek IVF operasyonu nedir?
Yumurtalıklarındaki yumurtalar ilaçlar dayanağıyla uyarılan anne adaylarından ultrasonografi eşliğinde bir araya gelen yumurtalarla baba adayından alınan spermlerin laboratuar civarında döllenmesi ve daha sonra büyüyen ceninlerin rahim içerisine yerleştirilmesi operasyonudur. Rehabilitasyona yanıt şahıstan bireye değişir ve her tüp bebek sınamasında değişik cevap elde edilebilir.
Tüp Bebek nasıl uygulanır?
Verilen ilaç rehabilitasyonu ile anne adayından birden fazla yumurta alınır. Baba adayından alınan spermler, laboratuarda özel bir biçimde ayrıştırılır. Her yumurta ile birlikte 50.000-100.000 sperm ile aynı kaba koyulur. Sperm parametrelerinin bozuk olduğu gidişatlarda bu sayı çoğaldırılabilir. Bir spermin yumurtanın içine kendi başına girerek döllenme harekâtının reelleşmesi beklenir. Döllenmiş yumurta hücreleri parçalanarak cenini geliştirir. Ceninler her gün hakimiyet edilerek 2-3 gün laboratuar koşullarında gelişmeleri sağlanır.
Tüp Bebek rehabilitasyonu kimlere uygulanır?
Normal tüp bebek IVF rehabilitasyonu, genellikle tüplerinde tıkanıklık sebebiyle hamile kalamayan anne adaylarında seçim edilen bir rehabilitasyon biçimidir. Aynı zamanda baba adayının sperm analizinde tespit edilen sayı, hareket ve biçimdeki zararın orta şiddette olduğu gidişatlarda da uygulanır.
Mikroenjeksiyon ICSI-İntra Citoplasmic Sperm İnjection ve Tüp Bebek rehabilitasyonunun farkı nedir?
Tüp bebek usulünde, beden dışına alınan sperm ve yumurtalar laboratuarda özel bir etrafta bir araya getirilerek döllenmenin kendiliğinden oluşması beklenir. Mikroenjeksiyon ICSI rehabilitasyonunda ise, tüp bebek IVF ‘den değişik olarak her bir yumurtanın içine bir sperm enjekte edilir ve ceninlerin gelişimi için beklenir. Büyüyen ceninlerden transfer için uygun olanlar seçilir.
Rehabilitasyon ne kadar sürer?
Rehabilitasyon, başından cenin transferine kadar takribî 15-18 gün, hamilelik testi gününe kadar takribî 30 gün sürer.
Mikroenjeksiyon rehabilitasyonunun safhaları nelerdir?
Foliküllerin geliştirilmesi
Yumurtaların bir araya gelmesi OPU Oosit Pick
Laboratuar harekâtları
Cenin transferi E.T
Beta hcg kanda hamilelik testi
Mikroenjeksiyon rehabilitasyonu kimlere uygulanır?
Mikroenjeksiyon, genellikle şiddetli erkek kısırlığında uygulanır. Erkekte sperm rakamının çok düşük olması veya menisinde hiç sperm olmamasına rağmen, testisinde sperm bulunan erkeklerin rehabilitasyonunda seçim edilir. Anne adayının yaşının 38’den fazla olduğu, baba adayının da rastgele bir problem olmadığı gidişatlarda da uygulanabildiği gibi anne ve baba adaylarının her ikisinde de infertiliteye yol kalemtıraş sebeplerden bir ya da bir kaçının bulunması gidişatlarında da uygulanır.