Bilgisayar Donanımları hız testi için ücretsiz programlar
Yeni bir masaüstü oyun bilgisayarı veya ofis için bir dizüstü bilgisayar satın aldınız. Belki de bilgisayarınızın bir parçasını yükselttiniz. Bilgisayarınızın mümkün olduğu kadar hızlı çalışıp çalışmadığını merak ediyor olup hız aşırtma ve ince ayarda yapıyor olabilirsiniz. Ama tam olarak bu işlemlerin nasıl sonuç verdiğini neye sahip olduğunuzu bilmiyor da olabilirsiniz. Bilgisayarınız olması gereken parçalara sahip mi ? Bu bilgisayar gerçekte ne kadar iyi çalışıyor ? Bunlar gerçekten önemli sorular.
Bu nedenle, kasanın içinde ne olduğunu kontrol etmek ve donanımınızı diğer makinelerle test etmek veya bunları donanım incelemelerinde gösterilen sonuçlarla karşılaştırmak için kendinize bazı programlar edinmeniz akıllıca olacaktır.
Tamda bu isteklerinizi karşılayacak bazı programları sizler için bir araya getirdik. Bu programlar sayesinde bilgisayarınızın hangi donanımları kullandığı, hangi özelliklere sahip olduğu, maksimum alabileceğiniz hız nedir gibi bir çok sorunun cevaplarını bu programlar sayesinde alabileceksiniz. İster Windows, Linux veya macOS isterseniz de bazılarını Android işletim sistemli Cep telefonlarınızda dahi kullanabilirsiniz.
Bilgisayarınızı Analiz Etmek ve İzlemek İçin Programlar
CPU-Z
CPU-Z 20 ylı aşkın süredir piyasada olup Fransa’da bulunan yazılım geliştirici Frank Delattre’nin eseridir. . Modern CPU’lar, etkinleştirildiğinde işlemci hakkında zengin bilgiler sağlayan bir dizi talimat içerir: marka, model, çekirdek sayısı, önbellek seviyeleri vb.
Bilgisayarın özelliklerine ek olarak, anakart ve sistem belleği ile ilgili benzer bilgileri de görüntüler. Orijinal sürümü oldukça basitti. Ancak şimdi çok daha fazla ayrıntı içeriyor ve grafik kartına da genel bir bakış sunuyor.
Bu uygulama aynı zamanda basit bir CPU kıyaslaması ve stres testi içeriyor; sonuçlarınızı web sitelerine yükleyebilir ve istatistiklerinizi paylaşabilirsiniz. Bu program tamamı ile ücretsizdir. CPU-Z yalnızca Windows PC’ler için mevcuttur ve Android için de bir sürümü bulunmaktadır.
Programın web sitesinden güncel sürümü indirmek için tıklayınız.
GPU-Z
Sırada ekran kartlarınızı ayrıntılı inceleyebileceğiniz başka bir program olan GPU-Z var, 2007’de Techpowerup ekibi tarafından çıkarılmıştır. Grafik kartlarının özellikleri hakkında bilgi toplamanıza yardımcı olan ve CPU-Z ile aynı şekilde kullanılan bir program.
Bu programın kıyaslama aracı yoktur, ancak saat hızı, sıcaklık, voltaj ve kullanım gibi kart üzerindeki ayarlardan ve sensörlerden gelen bilgileri izleyebilir ve günlüğe kaydedebilirsiniz. Araç, Techpowerup’ın GPU veri tabanına bir bağlantı sağlar, bu nedenle grafik kartınız hakkında daha fazla bilgi edinmenize yardımcı olur. Ara düğmesine basmanız yeterlidir. GPU-Z yalnızca Windows için mevcuttur ve ücretsizdir.
Programın web sitesinden güncel sürümü indirmek için tıklayınız.
HWinfo
Listemizdeki bir sonraki program ise bilgisayarınızda olabilecek her şeyi size raporlamaktadır. CPU-Z’nin tam tersi biraz karışık gelebilir . O kadar çok ayrıntı var ki bilgileri 3 pencereye incelemenize olanak tanıyor: sistem özeti, tam kapsamlı rapor ve aktif sensör okumaları gibi.
Özet penceresi temiz ve bilgilendiricidir, fakat bir sonraki pencere tam sistem raporudur. Verilerin çoğu Windows Aygıt Yöneticisi‘nden toplansada, veriler çok daha iyi bir şekilde sunulur ve çok daha kapsamlıdır.
Aktif sensor okuması, CPU, RAM, ana kart, grafik kartı, kasa fanları, depolama sürücüleri vb. veriler dahil olmak üzere aynı derecede kapsamlıdır. İstatistikleri görüntülemenin daha görsel bir yolunu istiyorsanız bu program tam size göre. Okuma listesindeki herhangi bir girişe tıklamanız yeterlidir ve HWinfo bunu bir grafik olarak sizlere gösterecektir.
Bu yazılımın geliştiricisi Martin Malík olup HWinfo 20 yılı aşkın bir süredir piyasadadır. Neredeyse her ay güncellenmektedir. Program, Windows’un 32 ve 64-bit sürümlerini destekler ve DOS için bile bir tane vardır!
Programın web sitesinden güncel sürümü indirmek için tıklayınız.
HWMonitör
Donanımınızın sensör çıkışlarını izleyebileceğiniz bir program için ödeme yapma düşüncesi sizi biraz soğutuyorsa, o zaman CPU-Z’nin yapımcıları yapımcıları tarafından yazılan HWMonitör programını deneyebilirsiniz. Boyutu 1,2 MB’ın biraz üzerinde olan bu küçük uygulama ihtiyacınız olan her şey olacak.
Programın web sitesinden güncel sürümü indirmek için tıklayınız.
Open HWM
Bir Linux bilgisayar için bir izleme programının peşindeyseniz, seçenekleriniz ne yazık ki oldukça sınırlıdır. Ancak, yazılım geliştiricisi Michael Möller 10 yıldır bu boşluğu doldurmaya yardımcı olacak bir açık kaynak projesi yürütüyor — Open Hardware Monitor ile tanışın.
Yazılım için herhangi bir ücret yoktur ve Windows için de mevcuttur. HWMonitor’un yaptığı gibi görünüyor ve çalışıyor, ancak Open Hardware Monitor’ü açıp çalıştırmanın biraz daha hızlı olduğunu gördük.
Programın web sitesinden güncel sürümü indirmek için tıklayınız.