Cuma, Aralık 13, 2024
No menu items!
Google search engine
Ana SayfaSağlıkÇocuklarda Astım: Çocukluk Çağı Astımı Nedir?

Çocuklarda Astım: Çocukluk Çağı Astımı Nedir?

Çocuklarda astım olarak adlandırılan çocukluk çağı astımı ciddiye alınmalıdır. Astım hastalığı, nefes alma sıkıntısının yaşandığı ve bu durumun her yıl giderek ağırlaşabildiği önemli bir rahatsızlıktır. Bu nedenle solunum yolu ile ilgilidir ve önlem alınması gerekmektedir. İnsanların hemen her döneminde ortaya çıkabilen bir rahatsızlık türüdür.

Bebeklik, çocukluk ve yetişkinlik dönemlerinde her zaman ortaya çıkma ihtimali bulunmaktadır. Hastalığın en önemli nedeni genetik faktörler olmaktadır. Hastalık sırasında hava yolu kanallarının tıkanması meydana gelmektedir. Hava yollarının tıkanması sonucunda nefes alma zorlaşmakta, solunum güçlükleri yaşanmaktadır. Astım, hırıltı ve öksürük ile kendini belli etmeye başlayan bir rahatsızlıktır.

Çocuklarda Astım Nedir?

Çocuklarda astım, mikrobik ya da kronik bir biçimde olmayan bir şekilde bronşların iltihaplanması durumu ile ortaya çıkmaktadır. Bazı çocukların genetik olarak sahip olduğu bu rahatsızlığın, bazı dış etkenlerle birlikte tetiklenmesi sonucunda çocuğun hava kanallarında daralma meydana gelmektedir. Genetik olan bu rahatsızlığı etkileyen faktörler genel olarak şöyle açıklanabilir:

  • Sigara dumanına maruz kalma,
  • Grip ve nezle gibi rahatsızlıklar,
  • Aşırı egzersiz.

Çocuklarda astımın belirtileri ataklar halinde kendini göstermektedir. Bu atakların yaşanmadığı zamanlarda gözlemlenen hasta çocuk, gayet normalmiş gibi algılanabilir. Yoğun bir ağlama, gülme ya da efor sarf edilmesi sonucunda iyi görünen bu çocukta belirgin bir öksürük ya da hırıltılar başlayabilmektedir.

Çocukluk Çağı Astımı Görülme Sıklığı Nedir?

Çocuklarda astım hastalığının sıklığı, dünya geneli göz önüne alındığında her geçen gün artmaktadır. Bu durumun meydana gelmesine pek çok olay sebep olmaktadır. Astım rahatsızlığı çocukluk döneminde her yaşta görülebilmektedir. Hastalığın yaklaşık 300 milyon kişiyi etkisi altına aldığı bilinmektedir. Hastalığın görülme yoğunluğu coğrafyaya göre değişebilmektedir.

Rahatsızlığa, çocukluk dönemindeki erkek çocuklarda daha sık rastlanmaktadır. Rahatsızlığın ergenlik döneminde görülme sıklığı değişmektedir. Hastalık sıklığı ile ilgili herhangi bir cinsiyet ayrımını yansıtacak bir bulgu elde edilmemiştir. Yetişkinlerde, kadınlarda daha yoğun bir şekilde gözlemlenmektedir. Çocukluk dönemi göz önüne alındığında ülkemizde %14 ile %17 arasında astım görülme sıklığı bulunmaktadır.

Çocukluk Çağı Astımı Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda astım hastalığının belirtileri genel olarak şöyledir:

  • Hırıltı,
  • Nefes darlığı,
  • Öksürükle seyreden astım şikayetleri.

Mevsimsel olarak ya da efor sonucunda bulguların ortaya çıkması değişkenlik gösterebilir. Enfeksiyon sonucunda bulgular ağırlaşabilmektedir. Alerjik ya da alerjik olmayan sebepler nedeni ile hastalık ortaya çıkabilmektedir. Çocuğun yetiştiği aile ortamında, aile bireylerinden birinde astım hastalığının görülmesi, çocuk için risk durumu ortaya koymaktadır. Pek çok dış etken, astım hastalığını kolaylıkla tetikleyebilir. Polenler, sigara dumanı, aşırı efor sarf edilmesi, evdeki tozlar, hayvan tüyü gibi nedenler tetikleyicilerden bazılarıdır.

Hastalıkla İlgili Tanı Nasıl Konulmaktadır?

Çocuklarda astım hastalığı muayene ve testler sonucunda anlaşılabilmektedir. Öksürük ya da hırıltı benzeri şikayetlerle muayeneye gelen çocuğa fiziksel bir muayene ve önemli birkaç test yapılarak sonuca göre hastalık tanısı konulabilmektedir. Çocukluk döneminde çocuk tarafından soğuk algınlığı rahatsızlığının akciğerlerde hissedildiği söyleniyorsa astım tanısı konulması imkan dahilinde olmaktadır.

Bu şikayetlerle başvuru yapıldığında bağışıklık sisteminin durumunu ortaya koyan özel testlerin yanı sıra solunum testi, alerji testi ve diğer bazı testler ile hastanın durumu tespit edilmeye çalışılır. Sonuca göre, uygun tedavi yöntemine başvurulmaktadır.

Astım Tedavi Edilir Mı?

Astım tedavi edilir mı sorusu merak edilmektedir. Çocuklarda astım belirtilerini ortadan kaldırmaya yönelik olarak ilaçlar kullanılmaktadır. Solunum yollarının hassas durumunu ortadan kaldıran ve rahatsızlığı önleyen ilaçlar, rahatsızlığın etkilerinin azaltılmasında etkilidir. Bu rahatsızlığa maruz kalan çocukların yaşadıkları ortamdaki hava kalitesine dikkat edilmelidir.

Alerjik maddeler ve sigara dumanının bulunduğu ortamlarda çocukların bulunmaması önemlidir. Alerjik astım tedavisinde kullanılan ilaçlar farklı olabilmektedir. Kalabalık ortamlardan uzak durulması faydalı olabilmektedir. Yıllık grip aşısı yapılması hasta çocuk için iyi sonuçlar ortaya koyabilmektedir. Tedavi nedeni ile çocuklara verilen ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmalıdır.

Astımlı çocuğun beslenmesi azami dikkat gerektirmektedir. Çocuk, havası kirli alanlarda bulunmamalıdır. Çünkü, kirli ve soğuk havalar nedeni ile çocuğun hava yollarında meydana gelen ödem sonucunda kaygan bir sıvı ortaya çıkmaktadır. Bu kaygan sıvı mukus olarak adlandırılmaktadır. Mukus, hava yollarının tıkanmasına yol açan bir sıvıdır.

Astımın hafif seyrettiği dönemlerde çocuk, hiçbir rahatsızlığı yokmuş gibi günlük yaşantısına devam etmektedir. Çocuk tarafından aşırı egzersiz yapılması ya da kirli bir havaya maruz kalınması sonucunda hastalık belirtileri ortaya çıkmaktadır. Bu durum, çocuk için uzun soluklu bir süreçtir. Hastalığın uzun süreli bir rahatsızlık olduğu aile tarafından bilinerek aile tarafından ev ortamında bazı önlemlerin alınması sağlanmalıdır.

Doktor tarafından verilen ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Bu ilaçlar, semptomları rahatlatarak çocuk için günlük sıkıntıların azalmasına yol açacaktır. İlaçların kullanımı dışında günlük basit önlemlerin alınması sonucunda, çocuklarda astım nedeni ile herhangi olumsuz bir durumla karşılaşılması pek gündeme gelmeyecektir. Bazı özel durumlar ve vakalar dışında çocuk için günlük yaşamında herhangi bir sıkıntı görülmemektedir.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -
Sosyal Medya Takipçiniz

Most Popular

Recent Comments

Araç çubuğuna atla