Perşembe, Eylül 21, 2023
No menu items!
Google search engine
Ana SayfaBilgisayarİnternetDosya Transfer Siteleri 2020

Dosya Transfer Siteleri 2020

İnternet üzerinden çalışmanın, evde çalışmanın yaygınlaşması ve dosya boyutlarının büyümesi ile dosya transferi ihtiyacı her geçen gün artmakta. Bu rehber yazımızda 2020 yılı için güncel dosya transfer siteleri listesini paylaştık.

Sağlığımız için evde kaldığımız bu günlerde büyük bir kesim evden çalışmaya devam ediyor. İnternet üzerinden işlerin yürümesi bazı işleri zorlaştırıyor. Örneğin bir şirkette ilgili çalışana dosya teslim ederken şirket ağını kullanarak hızlıca transfer yapabiliyordunuz. Fakat artık şirket ağında yani yerel ağda değilsiniz. Uzaktan internet aracılığıyla transfer yapmanız gerekiyor. Bu durum hem transfer hızını, hemde verimliliği etkileyebiliyor. Şirket ağında herhangi bir kısıtlama yaşanmazken, internetten büyük dosya gönderme işlemi için siteler limitler koyabiliyor.

Kimi site tek dosya için 100MB kimisi ise 2,5GB limit koyabilmekte. Çalışanlar, sıklıkla dosya transferi yapanlar ve büyük dosya göndermeye ihtiyacı olanlar için dosya paylaşım siteleri listesi 2020 ‘yi hazırladık.

Dosya Transferi ve Dosya Transfer Siteleri

  • Dosya Transferi Nedir?
  • En Hızlı Dosya Transferi Nasıl Yapılır?
  • Büyük Dosya Transferi Nasıl Yapılır?
  • İnternetten Dosya Transferi Güvenli Mi?
  • İnternetten Dosya Paylaşım Siteleri 2020

Dosya Transferi Nedir?

İnternetteki dosya transfer işlemleri FTP ile gerçekleştirilir. File Transfer Protocol yani Dosya Transfer Protokolü. İnternet bağlantısına sahip iki bilgisayarın güvenli bir şekilde transfer yapabilmesi için geliştirilmiş bir protokoldür.

Dosya transfer sitesi aracılığıyla arkadaşınıza veya çalışanınıza dosya gönderdiğinizde de bu protokol devreye girer. Yollamak istediğiniz dosya, bilgisayarınızdan dosya transfer sitesi sunucusuna ve daha sonra dosyayı indirmek isteyen kişinin bilgisayarına aktarılır.

En Hızlı Dosya Transferi Nasıl Yapılır?

En hızlı dosya transferi arada internet bağlantısı olmayan dosya transferidir. İnternet bağlantısı olmadan yapılan dosya transferlerine ortam/aygıtlarına USB Flash Disk ve yerel ağ bağlantısı örnek  verilebilir. İnternet bağlantısı yani uzaktan transfer devreye girdiğinde gecikmelerden ve internet kapasitesinden kaynaklı hız düşüşleri gerçekleşir. Özellikle internet üzerinden büyük dosya gönderme ortalamanın altındaki internet bağlantılarında işkenceye dönüşür. Dolayısıyla bu gecikmelerin en az yaşandığı, hız konusunda problem yaşanmayan internet alt yapısını ve dosya transfer sitelerini tercih etmelisiniz.

Büyük Dosya Transferi Nasıl Yapılır?

Büyük dosya transferi için genelde dosya transfer siteleri tercih edilmez. Dosya transfer sitelerinin kapasiteleri günümüz şartlarına pek uygun değil. Örneğin elinizde 50GB’lık bir video varsa bunu ücretsiz olarak tek seferde göndermeniz mümkün değil. Bu tarz bir senaryoda çözüm olarak videoyu parçalara ayırıp birden fazla seferde gönderebilirsiniz. Bu da ekstra iş gücü ve zaman kaybı demektir. Diğer bir çözüm olarak dosya transfer sitelerinden ücretli üyelik satın alıp büyük dosya gönderme işlemini yapabilirsiniz.

Büyük dosya transferinde bir VPS kiralamanızı tavsiye ederiz. VPS yani kısa tanımıyla sanal sunucu. Bu sistemlerde size verilen tüm donanım özelliklerini sonuna kadar kullanabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta VPS satın alacağınız firmanın internet bağlantı hızının ne olduğu. Kimi firmalar 100Mbps, kimisi ise 1Gbps bağlantı hızı sağlıyor. Mümkünse 1Gbps internet hızı sağlanan bir firmayı tercih edin. Eğer uygun fiyatta bulamazsanız, büyük dosya gönderme için 100Mbps’da gayet iş görecektir.

Bant genişliğini minimum 3TB olan, depolama kapasitesi minimum 500GB olan bir VPS kiraladığınızda dosya transfer sitelerini kullanmak zorunda kalmadan rahatca transfer yapabilirsiniz.

Eğer VPS konusunda bilgi sahibi değilseniz, hiç deneyimlemediyseniz muhakkak bir uzmandan destek alın. Aksi takdirde bu nasıl çalışıyor yahu? deyip paranızı çöpe atabilirsiniz.

İnternetten Dosya Transferi Güvenli Mi?

Her ne kadar dosyalarınızı koruduğunu söyleyen, şifreleyerek dosyalarınızı saklayan siteler olsa da internetten dosya transferi yüzde yüz güvenli değildir. Dosya transfer sitesi güvenlik anlamında kendi önlemlerini alması sorumluluklarından biridir. Fakat her önleme rağmen sistemde bir güvenlik açığı bulunabilir. Bu sebeple dosyalarınıza kötü niyetli kişiler erişebilir.

Burada sadece daha sıkı önlemler almanız için birkaç tavsiyede bulunabiliriz. Dosya transferi yaptığınız sitede dosyalarınızı unutmayın. Mutlaka dosyayı siteye yüklerken belirli bir süre sonra silinmesi için talimat verin. Bunun yanı sıra bağlantıya herkesin erişememesi için bağlantıya bir parola koyun. Tarihe göre dosya silme talimatı yerine indirme sayısına göre silme talimatı vermeniz daha güvenlidir. Örneğin dosyanızı 1 kişi indirecekse, “1 kez indirildiğinde silinsin” talimatını verebilirsiniz. Bu şekilde dosya transfer sitesinde açık arayan ve sisteme sızan kötü niyetli insanlardan bir nebzede olsa korunabilirsiniz. İnternetten dosya transferi için mümkünse pek adı duyulmayan siteleri tercih etmeyin. Bunun yanı sıra dosya transferi yapacağınız sitenin kullanıcı sözleşmelerini okuyun. Eğer dosyalarınızı herhangi bir amaca yönelik olarak “değerlendireceklerini” belirtiyorlarsa o siteden uzak durun.

İnternet Üzerinden Dosya Paylaşım Siteleri 2020

Dosya transfer siteleri 2020 listemizde toplam ücretsiz hizmet sunan 6 site var. Sitelerin sundukları hizmet ve avantajlara dair bilgileri paylaşacağız.

1- Google Drive

Google Drive aslında depolama hizmeti veren bir site. Paylaşım için kullanıcının yeterli güvenlik önlemlerini almasını sağlayacak bir yapı sunmuyor. Örneğin dosyanıza silme talimatı veremez veya parola koyamazsınız. Fakat kişiye özel dosya paylaşma özelliği ile bir nebze de olsa koruma sağlanabilir. Google Drive ile birlikte DropBox ve Yandex Disk gibi depolama hizmetleriyle de dosya paylaşımı gerçekleştirebilirsiniz.

Google Drive Özellikleri

Depolama: 15GB Ücretsiz

Yedekleme: Var (PC, Mobil vb.)

Alan Arttırma: Var

Parola Sistemi: Yok

Dosya Silme Talimatı: Yok

2- Firefox Send

Firefox Send dosya transferi sitesi tanımına uyan ve yakın zamanda Firefox tarafından hizmete açılan bir sitedir. Basit ve gizli dosya paylaşımı sloganıyla piyasaya sürülen Firefox Send dosya transferi esnasında dosyaları şifrelediğini söylemekte. Tıpkı Whatsapp’da olduğu gibi uçtan uca şifreleme metodu kullanıldığı belirtiliyor.

Firefox Send Özellikleri

Depolama: Ücretsiz 1 Hafta Barındırma (Tek Dosya 2,5GB’a kadar)

Yedekleme: Yok

Alan Arttırma: Tek dosya sınırı kaydolarak 1GB’dan 2,5GB’a yükseltilebilir.

Parola Sistemi: Var

Dosya Silme Talimatı: Var

3- WeTransfer

Firefox Send ile hemen hemen aynı işlevlere sahip bir dosya gönderme sitesi. Avantajlarından birisi direkt olarak eposta adresine gönderim yapılabilmekte. Ayrıca kayıt oluşturmak zorunda kalmadan 2GB’a kadar dosya yükleyebilirsiniz. Dezavantajları ise parola koruma ve silme talimatının ücretli olması.

WeTransfer Özellikleri

Depolama: 2GB tek dosya / dosya indirilmezse belli bir süre sonra silinir.(Ücretsiz)

Yedekleme: Yok

Alan Arttırma: 20GB tek dosya / 1TB Depolama

Parola Sistemi: Var(Ücretli)

Dosya Silme Talimatı: Var(Ücretli)

4- FileTransfer.io

Standart dosya transferi sitesi mantığında çalışan ve ücretsiz kullanım imkanı sunan bir site. Ücretsiz kullanıcılarını kapasite olarak cezbetse de, güvenli dosya paylaşımı sunmadıklarını belirtiyorlar. Güvenli dosya paylaşım hizmetini sadece ücretli paket satın alanlara sunmaktalar.

FileTransfer.io Özellikleri

Depolama: 6GB tek dosya / 21 gün dosya barındırma.

Yedekleme: Yok

Alan Arttırma: 60GB tek dosya / dosya barındırma süresi yok.

Parola Sistemi: Var(Ücretli)

Dosya Silme Talimatı: Yok(Ücretsiz) / Bilinmiyor(Ücretli)

5- Send Anywhere

Bu site alternatif olarak kullanılabilir. Ancak yukarıda listelediğimiz sitelerden farklı bir sisteme sahip. Ücretsiz hesapta dosyalarınız depolanmıyor, fakat yüklediğiniz dosyalar için toplam 10GB bağlantı sınırı mevcut. Bu sınır dolduktan sonra üst pakete geçmek yani ücret ödemek zorundasınız. Eğer tamamen ücretsiz olarak gönderim yapmak ve limite takılmak istemezseniz Direkt gönderim ile gönderebilirsiniz. Bunun için dosyayı gönderdiğiniz kişiye bağlantı yerine parola veriyorsunuz. Alıcı Send Anywhere sitesinde Receive kısmına parolayı girip dosyayı indirebiliyor. Bu alanda reklama maruz kalıyorsunuz, çözüm olarak reklam engelleyici kullanmanızı tavsiye ederiz.

Send Anywhere Özellikleri

Depolama: 10GB depolama alanı (Linkler silinerek alan tekrar kullanılabilir), Direkt gönderim ile depolama alanı sınırı ortadan kalkar.

Yedekleme: Yok

Alan Arttırma: 1TB depolama alanı / Limitsiz depolama alanı

Parola Sistemi: Yok(Ücretsiz) / Bilinmiyor(Ücretli)

Dosya Silme Talimatı: Yok(Ücretsiz) / Bilinmiyor(Ücretli)

6- SendGB

SendGB Türkiye menşeili bir dosya transfer sitesi. Herhangi bir kayıt işlemi gerekmeden tüm özellikleri kullanabilmektesiniz. Diğer alternatiflere göre limitler gayet iyi. Güvenlik açısından da yeterli özellikler sunulmuş.

SendGB Özellikleri

Depolama: 5GB tek dosya / 1 yıla kadar barındırma

Yedekleme: Yok

Alan Arttırma: Yok

Parola Sistemi: Var

Dosya Silme Talimatı: Var

Büyük dosya gönderme için alternatif bir yöntem önerdik ve dosya transfer siteleri 2020 listesini paylaştık. Listelediğimiz siteler dışında birçok site elbette bulabilirsiniz. Ancak biz kullanıcının faydalanabileceğini düşündüğümüz ve nispeten yaygın olarak kullanılan siteleri listemize aldık.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -
Sosyal Medya Takipçiniz

Most Popular

Recent Comments

Araç çubuğuna atla