Cuma, Aralık 8, 2023
No menu items!
Google search engine
Ana SayfaSağlıkFazla Protein Tüketimi ve 7 Zararı

Fazla Protein Tüketimi ve 7 Zararı

Protein tozu özellikle üreticileri, geliştiricileri ve dağıtım yani satış işlemlerini gerçekleştirenler için dünyanın en zararsız buluşlarından biri olarak anılmaktadır. Birçok birey protein tozu zararlı dese bile kullananlar bunun bir zararını görmedikleri için direk savunmaya geçerler ve kendilerinin bir zarar görmediklerini söylerler. Bilinçsizce tüketimi yapılan protein tozları vücudunuza, metabolik faaliyetlerinize, organlarınıza zararlı dönüşler sağlayabilir. Antrenmanlarda uygun biçimde kullanıldığında performansı artıran ve kas gelişimini destekleyen etkisi olduğu için önerilen bir maddedir. Ancak protein tozu da fazla kullanıldığında zarar verebilir. Aslında protein kas inşası için en gerekli besinlerden biridir. Kesinlikle Protein olarak anılan bileşen vücuda zarar veren bir şey değildir. Lakin fazla kullanıldığında aşağıdaki sorunlar ortaya çıkabilir.

Fazla Protein Kullanımındaki Etkileri:

1.Kilo Artışı Yaşamak: Aşırı protein yağ olarak depolanacağı için kilo alabilirsiniz.

2.Bağırsaklarda tahriş ve yan etkiler ortaya çıkabilir: Fazla protein alımı bağırsaklarda tahriş, kabızlık, ishal ve gaz gibi durumlara yol açabilir.

3.Dehidrasyon Etkilerine Dikkat: Uzmanlara göre 100 gram protein için 2 litre su almak gerektiğini söylüyor. Bu oran zaten her bireyin tüketmesi gerekti orandır ancak protein tozu alıyorsanız + 2 litre daha tüketmeniz gereklidir.

4.Karaciğer enzimlerinde artış: Protein işlenecek, fazla alındığında enzim değerlerinizde olumsuz sapmalar gerçekleşebilir.

5.Beslenme eksikliğine özen gösterin: Diyet yaparken besleyici ve dengeli olduğuna emin olun.

6.Kalp hastalığı risklerine dikkat: Sağlıksız yağ ve protein kaynaklarından besleniyorsanız kalp hastalığı riski artacaktır.

7.Böbrek problemleri: Düşük karbonhidrat ve yüksek protein diyeti böbrek problemlerine yol açabilir.

Ortalama bir kişinin ağırlığı her kilo için 1-2,5 gram protein gereklidir. Sürekli spor yapan insanlar bu sınırı aşabilirler.

Sporcu Besinleri Nedir?

Son zamanlarda değişen yemek alışkanlıklarımızdan ve ayaküstü yemek yeme gibi oluşan yeni alışkanlıklarımızdan dolayı ülkemizde obezite oranı artmaktadır. Obeziteye karşı çeşitli çalışma ve kapmayalar yapılsa da bu aslında bireysel bir harekettir. Bu sebeple de pek çok kişi spor yapma yolunu tercih etmektedir. Spor yapan bir vücut ise daha fazla enerji tüketir. Bunun için de besinlerden gerekli protein ve karbonhidratı gerektiği miktarda alması gerekir. Fakat her besinin kalorisini, yağ, karbonhidrat ve protein miktarını bilemeyeceğimiz için akla soru işaretleri takılmaktadır. Bunların başında ise sporcu besinleri nedir sorusu gelir. Şimdi gelin sporcu besinleri hakkında biraz bilgi edinelim.

Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?

Sporcu besinleri adından da anlaşılacağı üzere fiziksel aktivitesi yoğun, egzersiz ve spor yapanların sıklıkla tercih ettikleri bir tür takviye edici gıdadır. Spor yapan bir kişinin gün içerisinde tükettiği gıdaların yanı sıra belirli bir miktarda sporcu besini tüketmesi vücudun hem daha kolay yağ yakmasına hem de gerekli enerjinin yeniden sağlanmasına yardımcı olur. Spor aktivitelerinin artması ve spor yapan kişi sayısının artması da sporcu besini üreten markaların çoğalmasına sebep olmuştur. Bu markaların en çok kullandıkları bazı besinler ise whey protein, kazein protein, kreatin, glutamin, karnitin gibi besinlerdir. Bu besinler vücudunun daha ihtiyaç duyduğu enerjiyi yeniden sağlayacak desteklerdir.

Sporcu Besinleri Zararlı Mıdır? Yan Etkisi Var mı?

Sporcu besinleri olarak satışa sunulan gıda takviyelerinin zararlı – yan etkiler barındırdığına dair halk arasında yaygın olan bir bilgi birikimi mevcut olup bu tamamen yanlıştır. Sporcu besinlerinin zararı yoktur. Normal gıdaların yanında vücudun ve yaptığınız sporun daha sağlıklı olması için tüketilen destek besindir. Ancak spor yapmayanlar için zararları olabilir. Özellikle iş temposu minumum olanlar, masa başı çalışanlar, hareketsiz bir yaşam sürdürenler bu tür besin takviyelerini tercih etmemelidirler. Ve bu tür maddeler uzmanlara, spor hocalarına, diyetisyen ve hekimlere danışılarak tüketilmelidir.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -
Sosyal Medya Takipçiniz

Most Popular

Recent Comments

Araç çubuğuna atla