Bilgisayar özellikleri fark etmeksizin karşımıza çıkabilen FPS drop problemi çoğu zaman çözülemiyor. Çünkü bu problemin altında bazen birden fazla nedenler bulunabiliyor. Böylece bir sorun çözülse bile diğer problem performans kaybının devam etmesine neden olabiliyor. Özellikle FPS oyunlar tercih edenler için FPS’in ne kadar önemli olduğu su götürmez bir gerçek.
FPS’in anlık düşmesine neden olan bu problem oyun içi performansları büyük ölçü de etkileyebiliyor. Bu yüzden yazımızda bu problemin nelerden kaynaklanabileceğine ve nasıl çözülebileceğine değinmek istiyoruz. Yazımızda bulunan çözümleri uyguladığınız takdirde probleminiz yüksek ihtimalle çözülecektir. Şimdi gelin anlık takılma probleminin ne olduğuna ve nasıl çözülebileceğine biraz daha yakından bakalım.
FPS Drop Nedir?
Çözüm aşamalarına geçmeden önce FPS drop nedir sorusunu cevaplamak istiyoruz. Bildiğiniz üzere oyunlarda FPS değeri mevcuttur. Bu değer ne kadar yüksek olursa oyun o kadar akıcı yani kasmasız ve takılmasız şekilde oynanır. Ancak bu değer bazı durumlardan dolayı anlık olarak aşağılara düşebilir. Örneğin, bir oyun 120 FPS ile oynanırken bir anda 20-40 FPS değerlerine kadar düşebilir. Bu anlık düşüş oyunlarda takılma olmasına sebebiyet verir. Özellikle FPS oynayan oyuncular bu gibi takılmalardan oldukça rahatsız olabilirler. İşte bu anlık FPS düşüşü drop olarak yorumlanır ve günümüzde birçok kullanıcının başına gelebilir. Birçok nedenden kaynaklanabilen bu sorun bazen kolayca çözülebilir ancak bazen de çok uzun süre uğraştırabilir.
Bazı FPS Drop Nedenleri ve Çözümleri
FPS drop çözümü problemin kaynağına göre değişiklik göstermektedir. Ancak biz size bu problemi yaşadığınızda uygulayabileceğiniz bazı çözüm yöntemlerinden bahsedeceğiz. Eğer bu yöntemler işe yaramadıysa probleminiz herhangi bir parçanın arızasından kaynaklanıyor olabilir. Bu gibi durumlarda bir teknik servisten yardım almanız daha doğru olacaktır. Ayrıca bilgisayar hakkında çok fazla bilginiz yoksa yanlış bir işlem yapmamak için yine bir bilir kişiden yardım almanızı tavsiye ediyoruz. Son olarak aşağıda ki adımları okumadan önce ekran kartınızın ve işlemcinizin uyumunu kontrol etmelisiniz. Eğer işlemciniz ekran kartınıza yeterli güç sağlayamazsa bilgisayarınızda performans kaybı yaşanabilir.
İşlemciniz veya ekran kartınız ısınıyor olabilir
Bu önemli bir konu çünkü bazı parçaların ısınması performansı çok yüksek ölçüde etkiler. İşlemci ve ekran kartından oluşan yüksek ısı oyunlarda anlık takılmalara sebebiyet verebilir. Bunu anlamak için MSI Afterburner programıyla beraber kurulan Riva Tuner programını deneyebilirsiniz.
Ekran kartınızın ve işlemcinizin ısısını oyun içinde gösteren program size problem hakkında fikir verecektir. Eğer işlemcinin ısı değeri yüksek çıkarsa FPS drop sorununu çözmek için termal macunu değiştirmeniz gerekebilir. Hatta bazen işlemci soğutucusu yetersiz kaldığı için termal macunu değiştirmek bile tek başına yeterli olmayabilir.
Ancak ekran kartında ısınma mevcutsa durum biraz daha karışık hal alabilir. Çünkü ekran kartının termal macununu değiştirmek biraz daha karışık ve dikkat isteyen bir işlemdir. Macunun yanı sıra bazı ekran kartlarının fanları yetersiz kaldığı için ısınma yapabilmektedirler. Bu yüzden kartınızın garantisi varsa garantiye yollamanız veya bir servise vermeniz daha doğru olacaktır.
Ekran kartınızın sürücüsü eski veya hatalı olabilir
FPS drop problemi ekran kartının sürücüsünden de kaynaklanabilir. Bilgisayarınızda eski bir ekran kartı sürücüsü kuruluysa performans kaybı yaşamanız muhtemeldir. Bazen de tam tersine ekran kartının güncel sürücüsü problemlere yol açabilmektedir. Bu durumda da ekran kartının sürücüsünü bazı programlar aracılığıyla tamamen kaldırmanız gerekmektedir. Daha sonra önce ki kullandığınız stabil driver sürümünü veya deneme amacıyla eski bir driver sürümünü yükleyebilirsiniz.
Hard diskiniz hasar görmüş olabilir
Bilgisayarınızda bulunan hard disk bazı nedenlerden dolayı hasar görmüş olabilir. Hard diskler oldukça hassastırlar ve ufak bir darbe de hasar görebilirler. Her ne kadar çalışmaya devam etseler bile bilgisayarın performansına büyük ölçü de etki edebilirler. Hard disklerde bad sector denilen hasarlı bölümler FPS drop gibi problemlere yol açabilmektedirler. Bu yüzden bazı programlar aracılığıyla diskinizi kontrolden geçirebilirsiniz. Ancak belirtmekte fayda var, bu kontroller çok zaman alabilir ve tarama esnasında bilgisayarınız kasabilir. Kısacası program taramayı yaparken bilgisayarı kullanmamanız daha doğru olacaktır. Ayrıca eğer diskinizde problem varsa problemi çözmek için yeni bir disk almanız gerekebilir.
Bilgisayarınızda virüs veya kurulum hatası olabilir
Bilgisayarı kurarken yani format atarken oluşan ufak bir hata işletim sisteminin hatalı kurulmasına neden olabilir. Bilgisayarınızda oluşan hata gelecekte kuracağınız oyun ve programlarda hata almanıza veya problem yaşamanıza sebebiyet verebilir. Bu yüzden işletim sisteminin temiz bir kurulum aracılığıyla temiz bir şekilde kurulduğuna emin olmalısınız.
Bunun yanı sıra bilgisayarınıza veya oyun dosyalarına bulaşan bir virüs bilgisayarınızın performansına çok büyük ölçüde etki edebilir. Bu da özellikle oyunlarda takılmalar gibi problemlere yol açabilir. Bilgisayarınızı güvenilir antivirüs programlarıyla taramalı ve korsan ürünleri kullanmamaya dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde bazı virüsler format sonrası bile silinmeyebiliyorlar.
Bazı FPS drop nedenleri ve uygulanabilecek çözümler bu şekildeydi. Eğer tüm bu kriterleri gözden geçirdikten sonra hala çözüme ulaşamıyorsanız teknik servislerden yardım alabilirsiniz.